Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Nog 10 dagen en het nieuwe schooljaar begint, maar wat met de klas als een leerling positief test op corona?

Written by on 22 augustus 2020

Hoe dan ook zal niet iedereen zomaar getest worden wanneer er een positief geval in de klas zit. Het federaal wetenschappelijk instituut Sciensano heeft op 14 augustus een update gegeven aan de gevalsdefinitie voor het testen. “Het hangt ervan af of het gaat om kinderen in de lagere school of in het middelbaar”, legt viroloog Steven Van Gucht uit.

“We weten dat kinderen in het lager onderwijs, jonger dan 12, wat minder besmettelijk zijn. Als daar een kind positief test, moet dat kind natuurlijk naar huis. Maar de rest mag verder doen en hoeft niet standaard getest te worden, hen beschouwen we als laagrisicocontacten.” Ook de leerkracht is een laagrisicocontact volgens Sciensano.

Anders is het in het middelbaar. “Dan wordt er gekeken naar met wie de positieve leerling in dicht contact is geweest. Dat zijn alle vrienden met wie de besmette leerling langer dan 15 minuten binnen een afstand van anderhalve meter is geweest. Dat zal soms een vrij groot deel van de klas zijn. Zij worden dan gezien als een hoogrisicocontact, moeten 14 dagen thuis blijven en worden getest.”

Bekijk de volledige uitleg van viroloog Steven Van Gucht en lees verder onder video: