Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Het meer van Neusiedl in Oostenrijk droogt (opnieuw) op, mogelijk definitief, zijn er oplossingen?

Written by on 22 augustus 2020

Het meer van Neusiedl (Neusiedler See in het Duits, red) ligt in het oosten van het Oostenrijk, op de grens met Hongarije. Met een oppervlakte van zowat 315 km² is het het grootste meer van Oostenrijk. 240 km² ligt op Oostenrijks grondgebied, 75 km² op Hongaars grondgebied. “Het is het enige grote steppenmeer van Europa steppenmeer, het wordt uitsluitend gevoed door regenwater, niet door andere rivieren”, legt correspondent Michael De Werd uit.

Er heerst een continentaal klimaat, mild, maar winderig. Het meer heeft een hoog zoutgehalte, grote delen zijn bedekt door rietvelden, het water is brak en modderig. Typerend voor Neusiedler See is zijn diepte, zijn geringte diepte, welteverstaan. “Het heeft een gemiddelde diepte van 1 meter, op het diepste punt is het 1,8 meter”, zegt De Werd. “Je kan het echt niet vergelijken met de meren in de bergen.” Door zijn unieke fauna en flora is het meer opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst.