Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Wit-Russisch oppositielid Tichanovskaja: “Iedereen in mijn land is bang, maar we moeten ons daarover zetten”

Written by on 21 augustus 2020

Svetlana Tichanovskaja was 12 dagen geleden de grote uitdager van zittend president Aleksander Loekasjenko, maar vluchtte na de presidentsverkiezingen naar Litouwen. Volgens haar en de rest van de oppositie is de uitslag vervalst: Loekasjenko haalde 80 procent van de stemmen, Tichanovskaja amper 10. Na de verkiezingen voelde ze de druk van de veiligheidsdiensten op haar toenemen.

Vanuit Litouwen stuurde ze de voorbije weken geregeld videoboodschappen de wereld in, vandaag gaf ze ook een eerste persconferentie. Daarin verklaarde ze dat ze naar haar land wil terugkeren, maar pas als ze zich weer veilig voelt.

“Iedereen is bang in mijn land, maar het is onze missie om over die angsten heen te stappen en door te gaan”, zei ze. Het Wit-Russische volk wil nieuwe verkiezingen die vrij en eerlijk verlopen, voegde ze eraan toe. “Ik hoop dat de leiders van Wit-Rusland naar het volk zullen luisteren.”

In een nieuwe videoboodschap eerder op de dag riep ze de Wit-Russen op om nog meer te staken en zo verder druk te zetten op het regime van Loekasjenko.