Current track

Title

Artist

Current show

Project X

20:00 22:00

Current show

Project X

20:00 22:00


Meer zwemmen in open water: is het Zwitserse model de oplossing voor Vlaanderen?

Written by on 21 augustus 2020

Ook Paul Steinbrück hoopt dat de regelgeving hier aangepast kan worden. Hij verwijst naar het Zwitserse model: je kan in Bazel bijvoorbeeld zelfs zwemmen in de Rijn (waar er scheepvaart is), maar in Zwitserland werkt het anders: de overheid heeft er informatieplicht, en als die vervuld is, is het aan het individu om te beslissen wat te doen. Die personen dragen dan ook zelf het risico.

De overheid voorziet de infrastructuur om het veilig te houden, zoals bijvoorbeeld trapjes om makkelijk in en uit het water te raken, en geeft ook detailinfo over de waterstand en de stroming, en dus de mogelijke risico’s. “Wat je ziet is dat mensen daar verstandig mee omspringen, en dat gezinnen in functie van die info evengoed nog naar het zwembad zullen gaan, terwijl andere zwemmers hun ding kunnen doen in de Rijn.”

Hannes Cosyns werkt in Zwitserland en bevestigt: “In de grote meren daar kan je op heel wat plaatsen zwemmen, zowel bewaakt als onbewaakt. Op plaatsen waar je onbewaakt mag zwemmen, moet je wel regels volgen, zo mag je in bepaalde zones maar 100 meter ver gaan, en dus niet overzwemmen. Er zijn ook vaak faciliteiten voorzien zoals een kleedcabine.” Het één sluit het ander niet uit, zegt Cosyns: het is niet omdat we het Zwitserse model overnemen, dat er nergens bewaking meer zou zijn.