Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


Gerecht in Wit-Rusland gaat achter “overgangsraad” van de oppositie aan, regime verstrakt de houding

Written by on 20 augustus 2020

De openbare aanklager in Minsk heeft nu een onderzoek bevolen naar de leden van die overgangsraad. Volgens de aanklager probeert die raad “de macht te grijpen en schaadt die de nationale veiligheid”. Dat ligt in de lijn van eerdere beschuldigingen door president Loekasjenko. Volgens het regime zijn die opposanten “marionetten van het Westen”. Nog gisteren hebben de leiders van de Europese Unie de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland als “frauduleus” omschreven en gezegd dat ze de resultaten niet zullen erkennen. 

Zondag hebben 200.000 mensen in de hoofdstad Minsk deelgenomen aan een grote protestbeweging van de oppositie. Ook vandaag wordt er in Minsk opnieuw betoogd, maar dat niet met zo veel mensen. Er hangen ook overal wit-rode vlaggen van de oppositie. Bij het protest in Wit-Rusland zijn nu al zeker drie doden gevallen, maar er zijn ook erg veel gewonden. 

De protesten beperken zich niet tot Wit-Rusland. In Brussel heeft de mensenrechtenbeweging Amnesty International de zone rond de ambassade van Wit-Rusland afgebakend met borden met de tekst: “Waarschuwing! U betreedt een zone met risico op foltering.” Rusland waarschuwt de westerse landen inmiddels om geen contact te hebben met de oppositie in Wit-Rusland. Veel navolging krijgt dat niet. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja werd ontvangen door de regering van EU- en NAVO-lidstaat Litouwen. 

Gisteren werd er in Minsk overigens ook betoogd door aanhangers van de president met rood-groene vlaggen en met vlaggen van Rusland.