Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Lokale contactopsporing in Kortrijk loopt vlot, samenwerking met Vlaamse contactopsporing hapert

Written by on 19 augustus 2020

De lokale contactopsporing is er gekomen omdat een aantal gemeenten vindt dat de Vlaamse contactopsporing te traag werkt. In Kortrijk merken ze bijvoorbeeld dat 4 op de 10 mensen die zij contacteerden nog niet door de Vlaamse contactopspoorders in Brussel gebeld werden.

Vlaams minister Beke nuanceert. “Het cijfer uit Kortrijk wil ook zeggen dat 6 op de 10 van de mensen sneller worden gecontacteerd door de Vlaamse contactopsporing. Er is de voorbije weken veel vooruitgang geboekt. Op dit ogenblik zit er gemiddeld drie uur tussen het moment dat de informatie aan de contactopspoorders wordt doorgegeven en het moment dat de besmette persoon wordt opgebeld. Bijna 75 procent van de besmette patiënten wordt binnen de 24 uur opgebeld.”

De grootste uitdaging blijft het aantal contacten dat de besmette personen doorgeven, weet minister Beke. Bij de drie lokale initiatieven loopt dat zeer vlot. Het centrale Vlaamse niveau stoot wel nog op een gebrek aan vertrouwen bij de mensen, daar geeft een op de drie geen contacten door. “Huisartsen kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Zij kunnen aan hun patiënten duidelijk maken dat het belangrijk is om mee te werken.”