Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Liveblog: Gemiddelde aantal besmettingen daalt voor de derde dag op rij, boete voor wie zich niet laat testen bij terugkeer uit rode zone

Written by on 19 augustus 2020

De moedermelk van vrouwen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC in Nederland, in samenwerking met andere instituten. Onderzoekers willen nu kijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen.

Na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) zijn de antistoffen nog aanwezig. Dit is belangrijk omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Het moet nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak. Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroepen.

“We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen”, zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis.

Het Emma Kinderziekenhuis begint nu met een campagne om 1.000 vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Aan hen wordt gevraagd om 100 milliliter voor de Moedermelkbank in Nederland te kolven. De onderzoekers gaan daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat.

Van Goudoever: “Ook vrouwen die ongemerkt met corona besmet zijn geweest, hebben misschien antistoffen aangemaakt die in de melk te vinden zijn. Wij zoeken daarom moeders die (mogelijk) besmet zijn geweest met het coronavirus, maar ook wanneer dit niet zo is, kan een moeder zich aanmelden.” De gedoneerde melk wordt opgeslagen in een biobank als de vrouwen daar toestemming voor geven. Die melk is dan ook bruikbaar voor andere onderzoeken.

Het onderzoek is een samenwerking van de afdeling Experimentele Virologie van Amsterdam UMC met de Nederlandse Moedermelkbank, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.