Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


De Chinese boeddha van Leshan, ooit het grootste beeld ter wereld, staat met de voeten in het water

Written by on 19 augustus 2020

De focus ligt nu op de talrijke dammen op de Jangtse en de bijrivieren, maar vooral op de Drieklovendam, de grootste ter wereld. Al meer dan een maand staat het waterpeil achter die dam tien meter boven het waarschuwingspeil. Er worden dan ook steeds meer poorten opengezet om het water door de dam te laten, maar dat moet berekend gebeuren. Als er te veel water vrijkomt, dreigen steden stroomafwaarts onder te lopen, als er niet genoeg vrijkomt, geldt hetzelfde voor grootsteden stroomopwaarts. De grootstad Chongqing, een van de grootste in China, heeft ook al een waarschuwing uitgestuurd voor een mogelijke grote overstroming.

De Jangtse is met 6.300 kilometer de langste rivier in China. Hij ontspringt in het gebergte ten noorden van het plateau van Tibet en trekt dan in enkele grote bochten van Sichuan in het zuidwesten van China door het centrum van het land naar de Stille Oceaan nabij Shanghai. Grote steden zoals Chengdu, Chongqing, Wuhan, Nanjing en Shanghai bevinden zich in het stroomgebied van de Jangtse.