Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Kapitein en adjunct van vastgelopen schip in Mauritius zijn aangehouden

Written by on 18 augustus 2020

Gevreesd wordt dat niet enkel de fauna en flora in zee voor jaren getroffen zullen zijn door de olie, maar ook de koraalriffen en hagelwitte zandstranden waar Mauritius zo prat op gaat. Die koraalriffen hadden toch al te lijden de klimaatverandering, net zoals elders in de wereld. Nabij de archipel zijn ook belangrijke visgronden en aangezien niet veel andere staten in de buurt liggen, kan Mauritius volgens de UNCLOS-zeerechtconventie aanspraak maken op een erg grote exclusieve economische zone.

Mauritius (genoemd naar de Hollandse stadhouder Maurits van Oranje-Nassau) werd in de 17e eeuw ontdekt door de Verenigde Provinciën, maar vooral gekoloniseerd door Frankrijk en Groot-Brittannië. In de jaren 60 werd het onafhankelijk en sindsdien is het uitgegroeid tot wellicht het meest welvarende land van Afrika, althans in inkomen per hoofd. Er wonen 1,2 miljoen mensen van erg verscheiden komaf. Iets meer dan de helft zijn hindoes, inwijkelingen uit India, daarnaast zijn er veel afstammelingen van Afrikaanse slaven en hun voormalige Franse en Britse eigenaars. De voorbije jaren vestigen ook veel blanke Zuid-Afrikanen zich in Mauritius.