Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Geen tweede corona-golf, toch strenge maatregelen in Italië: “Grote angst door wat er in het begin van de epidemie gebeurd is”

Written by on 18 augustus 2020

“De cijfers in Italië stijgen, maar minder sterk dan elders in Europa”, zegt correspondent Mustafa Marghadi in “De ochtend” op Radio 1. “Gisteren lag het aantal nieuwe besmettingen tussen 300 en 400, eergisteren waren het er 629. Dat is op dagbasis evenveel als in Nederland, maar Italië heeft wel 60 miljoen inwoners, Nederland heeft er 17 miljoen.”

Over waarom die cijfers minder sterk stijgen dan in andere Europese landen, opperen Italiaanse experts allerlei verklaringen. “Voor een deel komt het omdat er heel veel getest wordt, tot 50.000 tests per dag”, zegt Marghadi. “Ook verloopt het contactonderzoek in Italië heel goed.” En daarnaast is er ook de zeer strenge lockdown bij de uitbraak van de epidemie dit voorjaar. Volgens experts heeft die vooral in het zuiden zijn werk goed gedaan. Daar waren op dat moment amper besmettingen. Het virus was daar eigenlijk niet, er waren maar weinig gevallen. Het virus is er daardoor min of meer afgestorven, zeggen experts, waardoor het er nu ook niet kan stijgen.”