Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


“Geen aantoonbaar bewijs betrokkenheid Hezbollah of Syrië in moord op Libanese ex-premier Hariri”

Written by on 18 augustus 2020

In februari 2005 kwam Hariri om toen zijn konvooi in de hoofdstad Beiroet getroffen werd door een zware bom. Daarbij raakten Hariri en 21 andere mensen gedood en vielen er meer dan 220 gewonden. 

De brutale aanslag leidde tot een golf van verontwaardiging en tot de val van de regering in Libanon en in april ook tot de terugtrekking van het Syrische leger uit het land, net dat wat Hariri eerder wou. Zijn zoon Saad Hariri werd zijn politieke erfgenaam en is ook al een paar keer premier geworden. 

Het is nooit echt duidelijk geweest wie er achter de moord zat. Rafiq Hariri zat toen op ramkoers van de machtige sjiitische militie Hezbollan en diens beschermheer, de Syrische president Bashar al-Assad. De vier verdachten die nu -bij verstek weliswaar- in Den Haag terechtstonden, werden ervan verdacht dat ze lid van waren Hezbollah. Een vijfde is gedood tijdens de burgeroorlog in Syrië. Hezbollah en Assad hebben altijd hun medeplichtigheid bij de moord ontkend en wijzen erop dat die daad zich toen tegen hen gekeerd heeft.