Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Chatgroep die holebi’s viseert, is niet enige die oproept tot haat en geweld: “Er bestaan er tientallen bij ons”

Written by on 18 augustus 2020

De laatste dagen doken online een aantal filmpjes op waarin mensen fysiek aangevallen werden. Deze filmpjes circuleerden op Criminal System en in groepen op Telegram, respectievelijk een Instagramkanaal en een berichtenapp, waar leden en volgers zich negatief over holebi’s uitlaten en oproepen tot geweld tegen hen. In sommige gesprekken wordt zelfs geld aangeboden om hen af te tuigen. 

Een filmpje dat in Kessel-Lo in Leuven is opgenomen, is viraal gegaan. Het toont een jongen die tegen de grond wordt geslagen en in mekaar wordt gemept. Het slachtoffer krijgt ook een trap tegen het achterhoofd. De jongen moet finaal onder bedreiging zijn excuses aanbieden.

Volgens sommige bronnen moest hij dat doen omdat hij homo is, al spreekt het parket dit intussen tegen. Andere filmpjes van Criminal System waarin leden mensen aanvallen worden nog onderzocht. Mogelijk houden die wél rechtstreeks verband met de homohaat in de gesprekken.

In Criminal System, dat tot gisteren 600 leden telde, zitten vooral jongeren met een Tsjetsjeense achtergrond, maar er zitten ook jongeren met een Belgische, Nederlandse en Noord-Afrikaanse achtergrond tussen.