Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


VBO wil dat “éminence grise van buiten de politiek” regeringsvorming overneemt

Written by on 16 augustus 2020

Als het van Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, afhangt, onderhandelen PS en N-VA straks gewoon verder over de regeringsvorming. Onmogelijk is dat niet, denkt hij. “In elke onderhandeling komt een moment van crisis. Dan is het zaak om na het drama weer te dedramatiseren.”

Dat kan, vermoedt Timmermans. “De Wever en Magnette moeten nu suggesties doen aan de anderen om zo de gesprekken weer op te starten. 

Maar als dat niet lukt? Dan moet er maar buiten de politiek gekeken worden. Timmermans stelt voor dat een éminence grise – namen wil hij niet noemen – het overneemt en inhoudelijke voorstellen formuleert, in samenspraak met de partijen, maar ook met de Nationale Bank, het Planbureau, de werkgevers en vakbonden. 

“Iemand zonder politieke ambitie, die de mogelijke coalitiepartners een spiegel kan voorhouden – op economisch, socio-economisch, digitaal en klimatologisch vlak. Dat is wat we nu op korte termijn nodig hebben. Dan kan daarrond eventueel een coalitie ontstaan. Partijen die willen meedoen moeten dan ja zeggen, en de anderen kunnen afhaken.”