Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Burundi vraagt België om herstelbetalingen voor koloniaal verleden

Written by on 16 augustus 2020

Voor Duitsland hebben de Burundese experten van de waarheidscommissie wél een bedrag berekend: 43 miljard dollar, of 36 miljard euro.

“Dat gaat over één specifieke gebeurtenis”, vertelt Stef Vandeginste. “Duitsland legde de Burundese koning in 1903 een ‘boete’ op voor het verzet tegen de Duitse overheersing, en die boete bedroeg toen 424 koeien.” De Burundese historici en antropologen hebben dat omgerekend naar de economische waarde vandaag en dat zou maar liefst 43 miljard dollar bedragen.

De kans is onbestaande dat Duitsland dat bedrag gaat betalen. Duitsland heeft Namibië onlangs 10 miljoen euro aangeboden voor de genocide op de herero van 1904 tot 1908. Namibië vond dat bod vernederend en heeft het geweigerd.

Het toont aan dat  de discussie over herstelbetalingen nog een harde noot om te kraken kan worden, straks in de Belgische parlementaire commissie. “Vooral de discussie over de bedragen dreigt het debat in de commissie te bemoeilijken”, denkt Vandeginste.