Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Preformateurs De Wever en Magnette gooien handdoek in de ring: “Nu aan liberalen en groenen”

Written by on 14 augustus 2020

Ofwel de liberalen ofwel de groenen kunnen die meerderheid leveren. Maar beide formaties voeren nu de druk op de preformateurs op om snel te kiezen. Die zijn daar blijkbaar nog niet toe bereid. Van De Wever is bekend dat zijn voorkeur uitgaat naar de liberalen, of althans Open VLD. MR-voorzitter Jean-Louis Bouchez heeft het vertrouwen van De Wever geschaad. De liberalen willen echter samen uit, samen thuis. Magnette ziet dan weer liever de groenen komen. Dat zou de coalitie een flink pak linkser maken dan met de liberalen. Wat de N-VA moeilijker zal kunnen slikken.

Hoelang de verschillende partijen nog in dezelfde ronde zullen blijven dansen, is nu de vraag. Er zijn in de Wetstraat intussen al twijfels te horen of de preformateurs hun opdracht wel zullen verderzetten als ze maandag verslag uitbrengen bij de koning, vernam Vansevenant. Magnette zelf zou er niet meer in geloven na de verklaring van de groenen en liberalen. Een ontmoeting met de groenen vandaag is alvast geannuleerd.

Als de entente tussen de PS en de N-VA daarmee afgelopen is, welke formule is dan nog wel een optie. Een uitbreiding van de regering-Wilmès? Toch weer Vivaldi (paars-groen aangevuld met CD&V/CDH) of komt de Arizonacoalitie weer bovendrijven (de twee liberale partijen Open VLD en MR, de christendemocratische CD&V en CDH, de N-VA en de SP.A). Daarvoor zal dan toch eerst het vertrouwen tussen de N-VA en de MR hersteld moeten worden.

En als Magnette en De Wever de handdoek in de ring gooien, wie volgt hen dan op? Open VLD-voorzitter Lachaert en Ecolo-covoorzitter Nollet zou een mogelijkheid kunnen zijn. Naar verluidt zijn er de voorbije dagen al contacten geweest.