Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Oman en Egypte juichen akkoord Israël en Emiraten toe, Turkije en Iran zijn boos

Written by on 14 augustus 2020

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankt intussen Oman, maar ook Egypte en het Golfstaatje Bahrein voor steun aan het akkoord. Egypte verbaast niet, dat land heeft al decennia lang normale relaties met Israël. Bahrein is anders: het kleine staatje is erg afhankelijk van grote buur Saudi-Arabië en die heeft nog niet gereageerd. De Israëlische media speculeren dat nu ook Soedan het akkoord zou toejuichen. Dat verhoogt de kans dat Oman, Bahrein, Soedan en mogelijk andere Arabische staten snel relaties met Israël gaan aanknopen.

Voor Saudi-Arabië ligt dat wat complexer. Het land onderhoudt net als de VAE al lang nauwe relaties met Israël, maar dat openlijk doen, houdt risico’s in. De Saudische koning Salman en zijn voorgangers ontlenen veel van hun gezag aan hun rol als “beschermer van de heilige plaatsen (Mekka en Medina)”. Openlijk in de armen van Israël vallen zonder dat er een regeling met de Palestijnen is over de status van dat derde belangrijke heiligdom voor moslims -de Haram al-Sharif (Tempelberg voor de joden) met de Rotskoepelmoskee en de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem- zou dat prestige van de Saudi’s kunnen ondermijnen.