Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Liveblog: Straks overleg over wie in september naar school mag, gemiddeld 606 nieuwe besmettingen per dag

Written by on 14 augustus 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Onderwijswereld overlegt straks met experts over kleurcode voor nieuwe schooljaar

Met welke kleurcode start het nieuwe schooljaar? In elk geval niet met groen, zoveel is zeker nu de coronacijfers weer stijgen in ons land. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakte eind juli een afspraak voor half augustus. “Dan is er overleg gepland met het onderwijsveld en met de experten, en dan zullen we handelen in functie van de cijfers die op dat ogenblik voorhanden zijn.” Vanmiddag is het zover, samen met vertegenwoordigers van de onderwijswereld en de experts van de GEES (de groep van experts die belast is met de exitstrategie) wordt bepaald hoe de eerste dagen van het nieuwe schooljaar gekleurd zullen zijn.

Velen in de onderwijswereld zijn ongerust dat het oranje of rood wordt. Het gele scenario, waar minister Weyts eind juni nog van uit ging met de destijds dalende coronacijfers, lijkt nu compleet achterhaald. Veel wijst vandaag op een code oranje-scenario, wat betekent dat middelbare scholieren slechts om de week fysiek naar school zouden kunnen. Lagere schoolkinderen kunnen altijd naar school.

Groen, geel oranje en rood? Hoe zat dat nu weer?

Ter herinnering: in de draaiboeken die onze scholen sinds juni hebben klaarliggen voor het schooljaar 2020-2021 wordt gewerkt met kleurencodes: groen, geel, oranje en rood. Voor kleuters en lagereschoolkinderen maken die weinig verschil. Zij worden in elk scenario in de klas verwacht. Anders is dat voor wie in het middelbaar zit. In het gele scenario mogen plus-12-jarigen in principe vier van de vijf dagen op school zijn. Bij oranje of rood daalt dat naar één week op de twee. De rest wordt aangevuld met het inmiddels gekende afstandsonderwijs. Maar iedereen in de onderwijswereld is het erover eens dat fysieke lessen ver te verkiezen zijn boven dat afstandsonderwijs.

Nieuwe cijfers: gemiddeld 606 besmettingen, 5 overlijdens en 33 nieuwe ziekenhuisopnames

In de periode van 4 tot 10 augustus raakten gemiddeld 606 mensen per dag besmet met COVID-19. Het gaat om een stijging ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, toen raakten er dagelijks gemiddeld 556 mensen besmet.

In diezelfde periode overleden er in ons land per dag gemiddeld 5 mensen aan COVID-19. Dat is een stijging ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, toen er dagelijks gemiddeld 3 overlijdens waren.

In de periode van 7 tot 13 augustus waren er per dag gemiddeld 33 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is een stijging ten opzichte van de periode daarvoor: van 30 juli tot 5 augustus waren er gemiddeld 24 per dag. 

Man opgepakt die na terugkomst uit rode zone onmiddellijk aan het werk ging

De politie heeft een werknemer van een bedrijf in Haaltert opgepakt. Hij kwam terug van reis uit een rode zone, maar ging meteen weer aan het werk. “De man werd onmiddellijk opgepakt en in quarantaine geplaatst”, zegt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA).

De man was teruggekomen uit een rode zone en had daarvoor zelfs het verplichte formulier ingevuld. In plaats van in verplichte quarantaine te gaan, ging de man onmiddellijk aan het werk. “We weten niet wat de man heeft bezield om onmiddellijk aan het werk te gaan, maar toen de politie werd ingelicht, is er contact opgenomen met het agentschap Zorg en Gezondheid”, zegt burgemeester Baeyens. “Hij werd verwijderd, even aangehouden en onmiddellijk in quarantaine geplaatst.”

Volgens Baeyens gaat het om een zeer snelle en adequate reactie van de politie. Waarom de man -ondanks de voorschriften- niet in quarantaine is gegaan, weet ze niet. “Wel dat de man is getest. Afhankelijk van die resultaten daarvan zullen we maatregelen nemen bij het bedrijf.”

Het bedrijf werd inmiddels ingelicht en gesensibiliseerd. De man riskeert een boete voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Londen voert quarataineverplichting in voor wie uit Frankrijk of Nederland komt

De Britse regering legt een quarantaineverplichting op voor reizigers die uit Frankrijk, Nederland, Monaco, Malta, Turks & Caicos of Aruba komen. Dat heeft de Brtitse minister voor Transport Grant Shapps aangekondigd. De maatregel gaat in zaterdagmorgen vroeg, om 5 uur (4 uur Britse tijd).

De beslissing heeft te maken met de heropflakkering van het coronavirus. Ons land werd vorige week al geschrapt van de Britse lijst met veilige landen.

Goeiemorgen!

Een nieuwe dag, een nieuwe liveblog met de laatste updates. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis hier. Wie de liveblog van gisteren wil herbeleven, kan dat via de link hieronder.