Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Linkshandigen creatiever of onhandiger? “Geen wetenschappelijk bewijs”

Written by on 13 augustus 2020

Wat wel zo is en daar heeft Vingerhoets zelf onderzoek naar gedaan, is dat er toch wel wat verschillen zijn tussen de hersenen van rechts- en linkshandigen. Zo ontdekte Vingerhoets dat 5 tot 10 procent van de linkshandigen een gespiegeld brein heeft, waarbij de twee hersenhelften functioneel veel minder van elkaar verschillen dan bij rechtshandigen.

De linkserhersenhelft is normaal gezien belangrijk voor onder meer taal en spraak en ons motorisch geheugen. De rechterhersenhelft is dan weer belangrijk voor onder meer inzicht en het herkennen van aangezichten. Vrijwel iedereen vertoont dit soort organisatie van de hersenen. Bij een aantal linkshandigen zit echter “veel meer variatie op die typische organisatie”, stelde Vingerhoets vast, “waarbij alle functies in de verkeerde hersenhelft terechtkomen en ze dus een volledig gespiegeld brein hebben.”

Vingerhoets erkent dat het niet altijd even gemakkelijk is voor linkshandigen. Naast kurkentrekkers en blikopeners zijn ook heel wat bedieningspanelen van industriële toestellen gemaakt voor rechtshandigen “en de linkshandigen moeten daar mee zien te leven”. Toch denkt hij niet dat de linkshandigen een groep zijn die echt om overheidsmaatregelen vraagt. “Linkshandigen passen zich goed aan. Ik denk niet dat er echt grote problemen zijn.”

De initiatiefnemer van linkshandigendag.nl Sander Reijn vraagt niettemin aandacht voor de ongemakken die linkshandigen vaak ondervinden. “De kans op ongelukken in fabrieken is groter voor linkshandigen omdat heel veel machinerie ingesteld is op rechts gebruik.” Reijn wil zelf ook nog een mythe uit de wereld helpen: “Dat linkshandigen eerder dood zouden gaan. Er is in de jaren 90 onderzoek naar gedaan, maar dat is statistisch geklungel gebleken.”