Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Groenen en liberalen willen niet langer tegen elkaar uitgespeeld worden door preformateurs

Written by on 13 augustus 2020

De liberale en groene partijen engageren zich naar eigen zeggen volop in de zoektocht naar een volwaardige regering met een parlementaire meerderheid, maar zeggen stellig dat ze “weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar uitgespeeld worden om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden”.

Opvallend ook: liberalen en groenen drukken hun “gezamenlijke bezorgdheid” uit over de institutionele plannen van de preformateurs. De gezamenlijke boodschap is opvallend, de inhoud minder. Van beide formaties is al langer geweten dat ze niet staan te springen voor een nieuwe staatshervorming, zeker niet als het land nog meer opgedeeld wordt.

“Hun aanpak leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze. Ecolo en Groen, MR en Open VLD willen uiteraard wel meewerken aan een België dat efficiënter werkt, ten dienste van onze inwoners en hun bezorgdheden van elke dag. Dergelijke hervormingen vragen echter een grondige voorbereiding en voldoende overleg.”

“Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd”, schrijven de groenen en liberalen, “maar anderen net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen”. “Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich.”