Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Frankrijk stuurt gevechtsvliegtuigen en marineschepen naar Griekenland, spanning stijgt met Turkije

Written by on 13 augustus 2020

De ontdekking van olie- en gasvoorraden in de zee tussen Griekenland, Turkije en het met Griekenland verwante Cyprus heeft de kwestie evenwel in een “nieuw vaarwater” geloodst. Turkije wil daar nu geologisch onderzoek gaan voeren en tegelijk zijn aanwezigheid kenbaar maken.

Het bezit van die zone hangt volgens internationale zeerechtconventies samen met dat van het eilandje Kastellorizo (Meis in het Turks). Daar wonen een paar honderd Grieken en het eilandje valt administratief onder het grotere Griekse eiland Rhodos, maar wordt opgeëist door Turkije. Volgens Turkije is het idioot dat een eilandje op twee kilometer buiten de kust en op 580 kilometer van Athene bij Griekenland zou horen. 

Eerder had Turkije een omstreden verdrag gesloten met de door Ankara militair gesteunde regering in Libië, waarbij de zeegrens tussen beiden verdeeld werd en Ankara plots veel meer zeegebied kon opeisen. Dat verdrag wordt intussen bestreden door Griekenland, maar ook door Cyprus, Egypte en andere oeverstaten. Het bezit van Kastellorizo doorstreept evenwel de Turkse claims.