Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Oud-coördinator B-fast Geert Gijs: “Search en Rescue valt als een kaartenhuisje in elkaar”

Written by on 12 augustus 2020

Welke soort hulp stuurt België naar Libanon na de zware explosie van dinsdag 4 augustus? Het was vorige week vrijdag behoorlijk onduidelijk. Uiteindelijk steeg die avond nog een C-130 vrachtvliegtuig op vanop de luchthaven in Melsbroek, met medisch en humanitair hulpmateriaal. Dekentjes, jerrycans, medicatiepakketten, dat wel. Maar geen Search- en Rescueteam van B-fast om mensen van onder het puin te halen in Beiroet, en ook geen andere reddingsteams.

“Er is geen specifieke vraag naar menselijke aanwezigheid in Beiroet”, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) toen nog bij “Terzake”. “Maar we zijn en blijven beschikbaar, voor ons was het mogelijk.” Mocht Libanon willen, dan zouden Belgische teams klaarstaan om te vertrekken. Op de vraag of het B-fast Search-en Rescueteam überhaupt nog bestaat, antwoordde de minister dan ook resoluut: “Ja”.