Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Opvallend veel jonge automobilisten overleden, speelt de smartphone een rol?

Written by on 12 augustus 2020

Vias merkt dat automobilisten tussen de 18 en 24 jaar steeds meer betrokken zijn bij kop-staartaanrijdingen en kettingbotsingen. “Met enige voorzichtigheid kunnen we hier een link leggen met het gebruik van smartphones”, zegt verkeerspsycholoog Ludo Kluppels. 

Cijfers om dit vermoeden hard te maken, heeft Vias niet. “Maar jongeren zijn gewoon om constant om te gaan met hun smartphone, en je kan ervan uitgaan dat dit ook in het verkeer gebeurt.” Het zou alleszins een logische verklaring zijn waarom jongeren meer dan andere weggebruikers inrijden op voertuigen voor hen. Wie met zijn smartphone bezig is, is daardoor afgeleid van het verkeer en reageert daardoor trager -helaas vaak te laat- op verkeerssituaties. 

Jonge bestuurders lopen bovendien een groter risico om een ongeval te veroorzaken omdat ze nog minder ervaring en automatismen hebben dan oudere automobilisten. Het gaat hier dan om het juist inschatten van gevaarlijke situaties en naar de juiste dingen kijken in het verkeer. “Als dat nog niet genoeg geoefend is, kan een foutje op amper één seconde een groot effect hebben.”