Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Hoe besmettelijk zijn kinderen? Dit weten we tot nog toe

Written by on 12 augustus 2020

Wetenschappers bestuderen al honderd jaar de griep. Sars-Cov19 is in vergelijking daarmee nog altijd een relatief onbekend virus. Het is nog geen jaar onder ons. Nog geen half schooljaar zelfs. De tientallen studies die intussen uitgevoerd zijn wereldwijd naar de rol van kinderen in de epidemie moeten zich dus baseren op relatief weinig gegevens uit een relatief korte periode.

Uit alle cijfers wereldwijd blijkt om te beginnen dat kinderen heel zelden ziek worden. Ze worden veel minder dan volwassenen opgenomen in het ziekenhuis, en de overlijdens zijn gelukkig heel erg zeldzaam. Daarover is wetenschappelijk weinig discussie.

Het antwoord op de vraag “Verspreiden de kinderen het virus?” is minder éénduidig. Al is de belangrijkste consensus van de meeste studies wel: kinderen zijn niet de motor van de epidemie. Ze lijken het virus niet veel te verspreiden. Dat is heel anders dan bij griep, waar kinderen een actieve rol spelen in de verspreiding van het virus.