Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Alarmdrempel bereikt en dus volgt mondmaskerplicht, maar opvallend: grote verschillen tussen Brusselse gemeenten 

Written by on 12 augustus 2020

Nadat Antwerpen strikte maatregelen ingevoerd had, groeide de druk op Brussel. Want ook daar stijgen de cijfers al enige tijd, en klonk de roep om een mondmaskerplicht almaar luider. De Brusselse regering beloofde dat te doen zodra er tijdens de voorbije week vijftig besmettingen per 100.000 inwoners bijkwamen, en dat gebeurde vanochtend. Met een cijfer van 54 is de alarmdrempel overschreden. 

Even ter vergelijking: in Antwerpen bedraagt het cijfer 179, een stuk hoger dus dan in Brussel. Maar de situatie in Brussel is daarom niet minder ernstig, denkt Dirk De Vroey, voorzitter van de vakgroep Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Want in Brussel stijgen de cijfers exponentieel. Dat zegt hij in een gesprek met De Ochtend op Radio 1. 

“Ze stabiliseren zich niet. Bovendien liggen de cijfers in een aantal gemeenten veel dichter bij de 100 dan bij de vijftig. In het noordwesten van het gewest  – Sint-Gillis, Sint-Joost, Molenbeek of Anderlecht – liggen de cijfers veel hoger.” De Vreot denkt overigens dat  een mondmaskerplicht  – die nu al in veel Brusselse straten geldt – niet zal volstaan. Hij pleit ook voor de sluiting van de cafés om elf uur ’s avonds.

Lees verder onder de grafiek. 

Hoe de grafiek lezen: de gemeenten zijn gerangschikt van hoge naar lage besmettingsgraad. De bevolkingsdichtheid is het aantal inwoners per vierkante kilomter, gedeeld door duizend.