Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Mysterie opgelost: ondergronds zout water oorzaak heldere plekken op dwergplaneet Ceres

Written by on 11 augustus 2020

In ons zonnestelsel vindt geologische activiteit gebaseerd op ijs voornamelijk plaats op ijzige manen, waar ze wordt aangedreven door de zwaartekracht-interacties van die manen met hun grote planeten. 

Maar dat is niet het geval met de beweging van pekelwater op het oppervlak van Ceres, wat suggereert dat andere grote ijsrijke hemellichamen die geen manen zijn, ook geologisch actief zouden kunnen zijn. 

Sommige bewijzen voor recente vloeistoffen in de Occator-krater komen van de heldere afzettingen, maar andere aanwijzingen zijn afkomstig van een verzameling interessante kegelvormige heuvels die doen denken aan de pingo’s op aarde – kleine bergjes van ijs in de polaire gebieden die gevormd worden door bevroren grondwater onder druk. Dergelijke elementen zijn al gezien op Mars, maar de ontdekking ervan op Ceres markeert de eerste keer dat ze zijn waargenomen op een dwergplaneet. 

Op een grotere schaal waren de wetenschapper in staat de dichtheid van de structuur van de korst van Ceres in kaart te brengen in functie van de diepte – een primeur voor een ijsrijk planetair hemellichaam. 

Aan de hand van metingen van de zwaartekracht ontdekten ze dat de dichtheid van de korst van Ceres aanzienlijk toeneemt met de diepte, veel sterker dan het geval zou zijn enkel als het het effect was van de druk. De onderzoekers leiden daaruit af dat terwijl het reservoir op Ceres aan het bevriezen is, zout en modder zich incorporeren in het onderste deel van de korst. 

Vloeibaar water wordt beschouwd als een sleutelingrediënt voor leven zoals wij dat kennen. Wetenschappers willen nu vaststellen of Ceres ooit bewoonbaar is geweest voor microbieel leven. 

“In dit stadium is er grote belangstelling voor het kwantificeren van het bewoonbaarheidspotentieel van het diepe zoutwatereservoir”, zei planetair wetenschapper Julie Castillo van JPL.

Omdat er organische materialen gevonden zijn op het oppervlak van Ceres en vloeistof onder het oppervlak, vereisten de regels voor de bescherming van planeten dat de sonde Dawn op het einde van haar missie in een omloop van lange duur gebracht werd rond Ceres, om te verhinderen dat de sonde de eerste tientallen jaren op de dwergplaneet zou neerstorten. 

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in vier studies en een commentaarstuk in Nature Astronomy, twee studies in Nature Communications en een studie in Nature Geoscience, voor een overzicht zie Nature. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van het Jet Propulsion Laboratory en een telex van het persagentschap Reuters.