Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Bruisende plekken: Een Bourgondische privécollectie leeuwen leefde in het midden van de stad Gent

Written by on 11 augustus 2020

Het Prinsenhof ontleende zijn naam aan de geboorte van Keizer Karel V. In  het jaar 1500 werd hij er geboren als prinselijke zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië. Hij zou een van de machtigste heersers worden die Europa ooit gekend heeft. Het Prinsenhof ontstond waarschijnlijk in de dertiende eeuw als Hof ten Walle, het verblijf van de Gentse burggraaf. De Bourgondische hertogen bouwden het later geleidelijk aan uit tot een ommuurd stadspaleis met grachten,poorten, woonhuizen, een kapel en een neerhof. Ze resideerden er meestal tijdelijk, onderhielden er diplomatieke contacten en ontvingen er adellijke connecties.

Het was ook vanuit het Prinsenhof dat Karel V de Gentse opstand van 1539 de kop indrukte. Gentse edellieden en ambtenaren protesteerden tegen de hoge belasting waarmee de keizer zijn miltaire veldtochten vanuit Madrid financierde. Verschillende kopstukken werden onthoofd, anderen werden vernederd en moesten met strop rond het hoofd door de stad trekken. De roepnaam Gentse Stroppendragers was geboren.