Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Na een chaotisch weekend in Blankenberge en Knokke-Heist: hoe moet het nu verder?

Written by on 10 augustus 2020

Zondag was een rustige dag in Blankenberge, omdat de badstad werd afgesloten voor dagtoeristen. Ook in Knokke-Heist werden het hele weekend dagtoeristen teruggestuurd. Als het aan burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) ligt, wordt die maatregel nog voor “een zekere periode” gehandhaafd. Straks overlegt hij met de politie of dat haalbaar is. De gemeentegrenzen controleren, vergt immers veel werk van het politiekorps.

“We bekijken dag per dag hoe de situatie is. Er zal ook veel afhangen van het weer. We gaan daar straks over discussiëren”, zegt Lippens. In Blankenberge zijn de grenscontroles voorlopig opgeschort. “Er zijn verschillende korpsen uit West-Vlaanderen die ons zondag zijn komen helpen”, zegt Dumery. “Er is zelfs een eenheid van Halle-Vilvoorde gekomen. We kregen dus op korte termijn heel wat hulp, maar op lange termijn is dat voor niemand houdbaar. Ik kan begrijpen dat Knokke-Heist de lijn doortrekt, want gisteren was het zalig in Blankenberge. Er waren veel toeristen, maar de spanning was weg.”

“Hopelijk blijft het zo want als dat niet zo is, moeten we opnieuw bijstand vragen”, vertelt Dumery. De burgemeester hoopt ook dat de NMBS iets doet aan de toevloed van dagtoeristen. “Sommige treinen waren overbezet. Maar dat moet op voorhand, in het binnenland, geregeld worden. Als er in Brussel 1.000 mensen staan te wachten op het perron, kan een conducteur niet tegenhouden dat ze allemaal op de trein stappen.”