Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Drie verdachten van massale vechtpartij aan zee gelinkt aan Brusselse stadsbende: wat weten we?

Written by on 10 augustus 2020

Want wanneer noemen we een bende nu een bende? “Daar is veel discussie over”, zegt Van Hellemont. “Heel typerend is een bepaalde vorm van geweld die ze onderling plegen, dat gaat dan over symbolisch geweld. Om zicht te krijgen op die bendes, is het belangrijk om de betekenis achter dat geweld te kennen. De dynamieken zijn een stuk gecompliceerder. En vaak zijn die dynamieken ook historisch of familiaal beladen.”

Om een voorbeeld te geven: “Het zijn vaak schrijnende verhalen, want een keer dat een jongere gelinkt wordt aan een bende, is die niet meer veilig op straat. En dan heeft die die veiligheid van die bende nodig. Dat wordt dan een vicieuze cirkel. De jongeren die daaruit willen, moeten vaak echt weg: verdwijnen, verhuizen naar de andere kant van het land, een heel ander sociaal leven opbouwen, vaak breken met familieleden.”