Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Liveblog: Aantal coronabesmettingen lijkt te stabiliseren, druk richting kust en de brexit laat zich nog steeds voelen

Written by on 8 augustus 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Cultuurdrama: voor 1 op de 4 dreigt het faillissement

Concertorganisatoren, podiumbouwers, maar ook technici, artiesten en theatermakers: de hele sector luidt de alarmbel omdat bijna alle culturele activiteiten de komende maanden worden geschrapt en er faillissementen dreigen. Die angst wordt bevestigd door nieuwe cijfers van data-expert Graydon, in samenwerking met VRT NWS en met hulp van verschillende culturele organisaties. Wat is er nodig om het tij te keren?

Lees hier het volledige artikel:

De dagelijkse coronacijfers op een rij

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land lijkt te stabiliseren. In de week tussen 29 juli en 4 augustus zijn er gemiddeld 568 mensen per dag besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 25 procent meer dan de week ervoor, toen het gemiddelde 455 besmettingen bedroeg.  Gisteren was er nog een stijging van 46 procent.

In de stad Antwerpen is er voor het eerst een lichte daling opgetekend van de weekgemiddelden.

(Lees voort onder de tweet)

De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 26 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 22 procent ten opzichte van de vorige periode, toen er nog 22 patiënten werden opgenomen

Het gemiddelde aantal overlijdens stijgt van 18 naar 22 in een week (periode 29 juli-4 augustus) tijd. Gemiddeld zijn er dus 3 overlijdens per dag. Alles samen zijn in ons land nu bijna 73.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus.

Bekijk hier het volledige epidemiologische rapport van vandaag.

Aanschuiven op de E40 richting kust

Het is druk op weg naar de kust. In de buurt van Gent staat er een halfuur file op de E40. Wie over de ring van Brussel rijdt, loopt nog een halfuur extra vertraging op. De werkzaamheden op de E34 van Antwerpen naar Knokke lijken voorlopig niet te veel problemen te veroorzaken.

Ook in de rest van Europa is het een druk weekend op de weg. In Frankrijk is het even druk als in hetzelfde weekend vorig jaar, meldt reisbijstandsorganisatie VAB. Dat zou onder meer komen omdat 9 op de 10 Fransen vakantie nemen in eigen land. Aan de grens tussen Oostenrijk en Slovenië is het vier uur aanschuiven door corona-controles, en omdat sommige grensovergangen gesloten zijn voor toeristen.

Handgels kunnen gevaarlijk zijn, zeker op tropische dagen

In coronatijden ontsmetten we onze handen meer dan ooit. Maar wees toch maar voorzichtig met ontsmettingsalcohol of handgel. Een tube op het dashboard van je auto laten liggen is in deze tropische dagen geen goed idee. “Leg handgel nooit in de buurt van hitte of in de volle zon, want dan zou er brand kunnen ontstaan”, legt de brandweer uit. En wees ook alert voor “het wolkje alcoholdamp rond je handen”, bij pakweg barbecues.

Lees hier het volledige artikel:

Cultuursector waant zich uit protest “grote voetballiga”

“Zeg niet langer bar, maar zeg kantine. Zeg niet zaal, maar zeg lounge. Zeg niet stoelen, zeg tribune. Zeg niet napraten, maar zeg de overwinning vieren.” Met dit ludieke protest, in combinatie met een voetballogo voor elk cultuurhuis, uit de sector op sociale media volop zijn ongenoegen over het feit veel culturele evenementen deze zomer verboden zijn als gevolg van de coronacrisis, terwijl de voetbalcompetitie wel gewoon mag opstarten dit weekend. 

Lees hier het volledige artikel:

Hoe zit het ook alweer met de brexit? Op 1 januari onafwendbaar

De brexitcrisis lijkt tot een ander tijdperk te behoren. Niemand heeft het er nog over. Toch beïnvloedt ze ook het Britse debat over de aanpak van de coronacrisis. En dat niet alleen. Het gaat ook over een hogesnelheidslijn, over Huawei. Over alles eigenlijk.

Lees hier het volledige artikel:

Antwerpse horeca steekt middelvinger op

Veel Antwerpenaren zijn blij dat ze eens buiten kunnen afkoelen, nu gouverneur Cathy Berx heeft beslist dat de avondklok tijdens deze hittegolf niet wordt gehandhaafd. Dat kon VRT NWS vaststellen op enkele Antwerpse terrassen.

Wie niet zo heel blij is met die nieuwe regeling zijn een aantal Antwerpse café- en restaurantuitbaters. Ondanks de versoepeling moeten zij wel nog de deuren sluiten om 23 uur. Op Facebook voeren ze actie door hun middelvinger op te steken.

Iemand bij KV Mechelen test positief, anderen negatief

Dit weekend start het nieuwe voetbalseizoen, maar bij KV Mechelen is net voor de start daarvan bekendgeraakt dat één iemand bij de club positief getest heeft op corona. Die persoon zit momenteel in quarantaine. Er is niet meegedeeld om wie het gaat, het kan dus ook zijn dat het niet om een speler gaat. De match van zondag tegen Anderlecht kan gewoon doorgaan. 

Lees hier het volledige artikel van Sporza:

Herbeleef hier de liveblog van vrijdag 7 augustus