Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Eén miljoen coronabesmettingen in Afrika, maar de curve daalt

Written by on 7 augustus 2020

Maar Afrika mag dan wel het minst getroffen continent zijn, wat de ‘collateral damage’ betreft, de nevenschade, zal dat volgens Wim Van Damme net omgekeerd zijn.

Hij verbleef de afgelopen maanden in Kinshasa en zag hoe de beperkende coronamaatregelen meteen de allerarmsten trof. “Zij leven van dag tot dag en eten ’s avonds wat ze overdag verdienen. Zij leven van de informele economie en die is tot stilstand gekomen”, zet Van Damme. Ook de macro-economische gevolgen zijn zwaar in Afrika.

Vele zieken durven niet naar het ziekenhuis, wat vele doden tot gevolg heeft en zal hebben. Prof. Van Damme: “Dat is al uitgebreid gedocumenteerd wat TBC betreft. Duizenden zieken krijgen geen diagnose, en krijgen niet de juiste medicijnen en sterven.”

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden doen in Afrika meer kwaad dan het virus zelf, aldus Van Damme. “Er zal niets anders op zitten dan met dit virus te leven, want het gaat niet weg.”