Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Wetenschappers KBIN vernoemen nieuwe bidsprinkhaan naar David Attenborough

Written by on 5 augustus 2020

De nieuwe soort is wetenschappelijk beschreven in het Belgische open-acces taxonomische tijdschrift Belgian Journal of Entomology, in het honderste nummer nog wel, door Xavier Vermeersch van het KBIN. 

Normaal gezien zou de soort, zoals zowat alle bidsprinkhanen uit Azië die er ook uitzien als bidsprinkhanen, ondergebracht zijn in het geslacht of genus Hierodula.

Uiterlijk lijken veel van die bidsprinkhanen sterk op elkaar, maar bij bidsprinkhanen worden verschillende op elkaar lijkende soorten voornamelijk gedetermineerd aan de hand van de vorm van de mannelijke geslachtsorganen. En die verschillen bij de nieuwe soort zo sterk van die van de onderfamilie Hierodulinae, dat Vermeersch een nieuw geslacht heeft gecreëerd voor de nieuwe soort, Titanodula.

De onderzoekers brachten uit Vietnam ook nog andere exemplaren mee, en één daarvan bleek een mannetje te zijn van Hierodula fruhstorferi, een soort die tot nu enkel bekend was door een vrouwelijk exemplaar. Ook die soort heeft Vermeersch nu ondergebracht bij het nieuwe geslacht en ze heet nu Titanodula fruhstorferi.

Ook twee andere Aziatische bidsprinkhanen, Hierodula grandis en Hierodula formosana heeft Vermeersch een plaats gegeven in het nieuwe geslacht.