Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


LIVEBLOG – Aantal besmettingen gestegen, stijging elke dag minder groot; volg live persconferentie Crisiscentrum

Written by on 5 augustus 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal coronabesmettingen opnieuw gestegen, maar stijging elke dag minder groot

Het aantal coronabesmettingen is opnieuw gestegen, al wordt die stijging elke dag minder groot. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano. In de periode van 26 tot 1 augustus kwamen er gemiddeld 535 nieuwe besmettingen per dag bij. Dat is een stijging met 58 procent in vergelijking met de week daarvoor. Toen kwamen er per dag nog 339 besmettingen bij.

De afgelopen week werden per dag gemiddeld 22 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, dat zijn er iets minder dan vorige week.

Er sterven nu gemiddeld 2 coronapatiënten per dag, dat gemiddelde blijft al enkele weken gelijk.

Alles samen zijn in ons land nu ruim 70.600 mensen besmet geraakt met virus.

Dragen van mondmasker vanaf vandaag verplicht op drukke plaatsen in Amsterdam en Rotterdam

Het dragen van een mondmasker is vanaf vandaag verplicht op drukke plekken in de Nederlandse steden Amsterdam en Rotterdam. De verplichting geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

In Rotterdam moeten mensen een niet-medisch mondmasker dragen op drukke locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

In Amsterdam gaat de plicht in op de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de markten op de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45.  Beide steden gaan mensen die geen mondmasker dragen eerst aanspreken en pas later boetes uitschrijven.

Wereldwijd 700.000 doden door corona

Wereldwijd zijn er al meer dan 700.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins op basis van officiële cijfers. De meeste patiënten zijn overleden in de VS (150.000), Brazilië (90.000) en Mexico (45.000).

Corona-testdorp op Spoor Oost in Antwerpen opent morgenochtend, registratie verplicht

Morgen om 9.30 uur opent op Spoor Oost in Antwerpen TestCovid, het eerste Belgische testdorp voor COVID-19-tests op grote schaal. Inwoners van de stad en vier buurgemeenten kunnen daar een test laten afnemen. Dat kan enkel indien ze een activatiecode van een contactonderzoeker of de federale overheid ontvingen, geen symptomen hebben, en na registratie en het maken van een afspraak via www.testcovid.be.

De bedoeling van het testdorp is om de grote druk op de eerstelijnshulp te verminderen. Ook zullen bedrijven dankzij het testdorp sneller weten of een medewerker in isolatie moet of weer aan de slag kan. Verder draagt dit systeem bij tot een betere scheiding van mensen met en mensen zonder ziektesymptomen.

Bij de opstart zijn er drie teststraten: twee voor mensen die met de wagen komen, een voor voetgangers en fietsers. Die laatsten laten hun fiets in de fietsenstalling achter. Vervolgens wandelen ze samen met de voetgangers met voldoende onderlinge afstand door hun straat. Met de voorspelde hittegolf zal de organisatie tijdelijk ook extra maatregelen nemen om de wachtenden en medewerkers tegen de warmte te beschermen.

Herbekijk hier onze reportage over de start van de opbouw van het testdorp in Antwerpen: 

Ziekenhuishygiënist: “Ontsmet je handen vooraleer je je winkelkar aanraakt”

Er is al veel gezegd en geschreven over hoe we ons tijdens deze coronacrisis het best gedragen tijdens het winkelen in de supermarkt. VRT-radiozender MNM liet er vanochtend ziekenhuishygiënist Frank Van Laer (UZA) nog eens over aan het woord. Hij benadrukt dat er een consensus is over het feit dat er via zogenoemde high touch-oppervlaktes (oppervlaktes die vaak en door velen worden aangeraakt), zoals het handvat van een winkelkar, zeker overdracht kan zijn van het coronavirus. Andere voorbeelden van high touch-oppervlaktes zijn deurklinken, kranen en spoelknoppen van openbare toiletten. 

Volgens Van Laer is het ontsmetten van handvaten alleen niet voldoende omdat je in de supermarkt met verschillende high touch-oppervlaktes in contact komt. 

Hij heeft drie boodschappen voor wie corona-proof wil gaan winkelen:

  • Verplaats de alcoholgel naar de plaats waar de winkelkarren verdeeld worden en ontsmet daar eerst je handen vooraleer je een winkelkar neemt
  • Blijf vervolgens tijdens het winkelen met je handen van je gezicht
  • Draag geen handschoenen want die geven een vals gevoel van veiligheid

Wanneer je thuis komt, is het volgens Van Laer ook altijd een slecht idee om je tassen en bakken op je aanrecht te zetten. Je aanrecht achteraf desinfecteren is echter niet nodig, het even schoonmaken met een afwas- of poetsmiddel volstaat.

Uitbraak in stripclub op Amsterdamse Wallen

Er is een corona-uitbraak vastgesteld in stripclub La Vie en Proost in Amsterdam. Zeker 10 personeelsleden en 1 bezoeker van de club op de Wallen hebben positief getest op het coronavirus, bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan De Telegraaf.

De eigenaar zegt dat een van zijn klanten zich meldde nadat hij positief had getest. “Wij hebben daarna direct zelfstandig de zaak op slot gedaan en mensen opgeroepen om zich te laten testen.”

Daaruit bleek dat 10 van de 40 werknemers besmet zijn geraakt met corona. “Dat hadden wij niet verwacht, want we nemen de maatregelen netjes in acht. De mensen hebben gelukkig geen tot milde klachten.” De zaak blijft voorlopig gesloten.  

Dodelijkste dag in coronapandemie in Australië

In Victoria, de op een na dichtstbevolkte deelstaat van Australië, is een recordaantal dagelijkse besmettingen en overlijdens geregistreerd. Daardoor gaat het om de dodelijkste dag in de coronapandemie in het land.

In de deelstaat zijn in een dag tijd 725 nieuwe besmettingen en 15 overlijdens gemeld. Een van de dodelijke slachtoffers is een dertiger. Het gaat om het jongste slachtoffer in Australië. De dodentol in Victoria ligt nu op 162. In het hele land zijn in totaal 247 overlijdens geregistreerd.

De ramptoestand is afgekondigd voor de staat Victoria. Die komt er bovenop de al afgekondigde noodtoestand en “geeft de politie de bijkomende bevoegdheden om te verzekeren dat mensen zich schikken naar de richtlijnen”. 

In Melbourne in Australië geldt sinds zondag een avondklok, die ingaat om 20 uur en duurt tot 5 uur. Ook andere maatregelen zijn er verscherpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

AFP or licensors

Al 18 miljoen euro aan coronapremies teruggevorderd

De Vlaamse overheid heeft al 18 miljoen euro aan uitgekeerde coronapremies teruggevorderd. Ondernemers konden zo’n premie aanvragen omdat ze door de coronacrisis verlies hebben geleden. De overheid betaalde in totaal al zo’n 1,3 miljard euro uit. Maar een deel daarvan werd dus onterecht aangevraagd, en is teruggevorderd.

Lees het artikel:

Code groen voor Zwitserse kantons Wallis en Vaud, Intersoc reageert opgelucht

We mogen weer naar de Zwitserse kantons Wallis en Vaud reizen. Die gebieden worden later vandaag weer groen, bevestigt Buitenlandse Zaken. Het gebied rond de stad Genève blijft wel rood.

Sinds vorig weekend had ons land de vakantiebestemmingen in het berggebied van Wallis rood ingekleurd. Zwitserland reageerde daar verbaasd op. Nu blijft dus alleen het gebied rond Genève nog verboden voor Belgen. Wie van daar terugkeert, moet verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan.

Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit, heeft twee hotels in de regio en reageert opgelucht op het nieuws. “Dat wil zeggen dat de 550 gasten die ter plaatse zijn geen verplichte test moeten laten afnemen en niet in quarantaine moeten”, aldus directeur Johan Swinnen. “En de vakantiegangers die nog moeten vertrekken, kunnen dat ook doen. De meeste mensen die geboekt hebben, zullen effectief vertrekken.”

Wie dit weekend terugkeerde uit de Zwitserse kantons met code rood die nu code groen zullen krijgen, moet ook niet meer in quarantaine. Dat zegt Vinciane Charlier van de FOD Volksgezondheid. “Die mensen zullen wel een test moeten laten afnemen, maar als die negatief is, is een quarantaine niet meer nodig”.

Vanmiddag persconferentie over Antwerpse coronamaatregelen

Een of meerdere van de bijkomende coronamaatregelen die vorige week woensdag van kracht werden in de provincie Antwerpen, worden bijgestuurd. Dat bevestigt het kabinet van provinciegouverneur Cathy Berx. De gouverneur geeft vandaag om 12 uur een persconferentie in het Provinciehuis.

Berx zal op de persconferentie een overzicht geven van de epidemiologische situatie in Antwerpen en een evaluatie van de concrete toepassing en handhaving van de politieverordening die onder meer een algemene mondmaskerplicht op het openbaar domein, een verplichte sluiting van de horeca om 23 uur en een avondklok van 23.30 uur tot 6 uur oplegt. De politieverordening zal worden gewijzigd, al is het nog niet duidelijk op welke vlakken precies. Mogelijk komt er vandaag ook meer duidelijkheid over de specifieke situatie van het (Antwerpse) profvoetbal.