Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Zeldzame kwaadaardige kanker vastgesteld bij 77 miljoen jaar oude dinosaurus

Written by on 4 augustus 2020

Osteosarcoom is een botkanker die het vaakst voorkomt bij mensen tussen 10 en 30 jaar en na hun 60e. Het is een overwoekering van ongeorganiseerde botcellen die zich snel verspreidt doorheen het been waar ze ontstaat en naar andere organen, onder meer en het vaakst naar de longen. 

“Het is zowel fascinerend als inspirerend om te zien dat een gelijkaardige multidisciplinaire aanpak die we gebruiken om osteosarcoom te diagnosticeren en te behandelen bij onze patiënten, leidt tot de eerste diagnose van osteosarcoom bij een dinosaurus”, zei orthopedisch chirurg Seper Ekhtiari van McMaster. “Deze ontdekking herinnert ons aan de gemeenschappelijke biologische verbanden doorheen het dierenrijk en versterkt de theorie dat osteosarcoom de neiging heeft de beenderen te treffen die het snelste groeien.”

De studie heeft als doel een nieuwe standaard op te leggen voor de diagnose van onduidelijke ziektes in fossielen van dinosaurussen, zo zeggen de onderzoekers, en ze opent de deur naar meer precieze en zekerdere diagnoses. 

Het vaststellen van verbanden tussen menselijke ziektes en de ziektes uit het verleden zal volgens de onderzoekers wetenschappers helpen om de evolutie en de genetica van verschillende ziektes beter te begrijpen. 

Het team denkt dat er in museumcollecties nog aanwijzingen liggen voor veel ziektes die we gemeen hebben met dinosaurussen en andere uitgestorven dieren, aanwijzingen die onderzocht zouden moeten worden met moderne analytische technieken. 

De studie van het team is gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet Oncology. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van het Royal Ontario Museum.