Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


“Poging tot bloedbad en revolutie in Wit-Rusland is mislukt”, zegt president Loekasjenko die uithaalt naar Rusland

Written by on 4 augustus 2020

Rusland zei eerder van niets te weten, maar stelt nu dat de arrestanten via Wit-Rusland onderweg waren naar een derde land, sommigen spreken over Turkije, anderen over een land in Latijns-Amerika. Dat gebeurt wel vaker, maar het is opvallend dat Wit-Rusland die huurlingen oppakt en daar zo breed mee uitpakt. Bovendien zegt Loekasjenko dat Moskou moet “ophouden met te liegen” en dat de gearresteerde huurlingen alles bekend hebben. 

De dramatische toespraak van Loekasjenko tekent de spanningen met Rusland, maar heeft wellicht ook te maken met de presidentsverkiezingen van volgende zondag. President Loekasjenko gaat dan voor een zesde ambtstermijn, maar zit opgescheept met een nooit gezien volksprotest door de oppositie. Die verkiezingen werden “vakkundig voorbereid” door het regime. Zo werden twee tegenkandidaten van Loekasjenko van de kieslijsten geschrapt en is een van hen gevlucht naar Rusland. 

De derde kandidaat en bekend oppositieblogger in Wit-Rusland, Sergej Tichonovski, werd opgepakt en beschuldigd van verraad. Dat keerde echter als een boemerang terug: zijn vrouw Svetlana Tichonovskaja werd in zin plaats presidentskandidaat en is plots uitgegroeid tot het gezicht van de oppositie die de voorbije weken tienduizenden mensen op straat kreeg. En zo wordt het volgende zondag bij de verkiezingen misschien toch nog spannend. (Lees verder onder de foto).