Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


“Politiek is het alternatief voor oorlog”: Noord-Ierse verzoener en Nobelprijswinnaar John Hume (83) overleden

Written by on 3 augustus 2020

John Hume werd geboren in Londonderry, in Noord-Ierland, op de grens met Ierland.  Hij was roomskatholiek en wilde aanvankelijk priester worden. Tijdens zijn korte loopbaan als leerkracht werd hij Hume burgerrechtenactivist. Maar zijn ideeën voor betere huisvesting botsten op de onwil van de unionisten, die het in Londonderry voor het zeggen hadden. Zijn katholieke wijk werd steeds meer het strijdtoneel van de Troubles, het niet aflatende geweld tussen het katholiek gezinde Iers Republikeins Leger (IRA) en het Britse leger, dat steun kreeg van de protestantse militanten. 

John Hume ging in de politiek om “een oplossing te vinden”, zei hij ooit aan het persbureau Reuters. Hij wilde de Ierse hereniging, maar dan wel op een vreedzame en grondwettelijke manier.  In de jaren ’70 bleef hij de hand reiken aan figuren uit beide kampen, wat hem vaak werd kwalijk genomen. Zo was er zijn initiatief voor de Sunningdale Agreement, het akkoord waardoor er heel even een soort van machtsdeling kwam van unionisten en nationalisten. 

Lees voort onder foto van Hume met de unionistische dominee Ian Paisley: