Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Damiaanactiegroep in Tremelo over kritiek van Amerikaans Congreslid: “Pater Damiaan was geen blanke onderdrukker” 

Written by on 3 augustus 2020

Afgelopen weekend postte het Amerikaans congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op Instagram over het beeld van pater Damiaan dat in Washington staat (zie onder). Daarmee vertegenwoordigt de pater Hawaï, omdat hij een groot stuk van zijn leven voor de melaatsen op het eiland Molokai heeft gezorgd.

Ocasio-Cortez noemt het standbeeld voor pater Damiaan (in plaats van een lokale heldin) een toonbeeld van kolonialisme en witte overheersing. Ze benadrukt daarbij wel dat ze het niet heeft over individuele voorbeelden, maar over een patroon waarbij de geschiedenis gedomineerd wordt door blanke mannen. Toch zet de uitspraak veel kwaad bloed, ook in Tremelo, de geboorteplaats van Damiaan.

Sonia Crabbé, voorzitter Damiaanactiegroep: “Hoe kan je van een sokkel tuimelen van medemenselijkheid, zorg, dienstbaarheid en belangeloosheid. De vergelijking met Leopold II gaat hier echt niet op. Alleen dat je beide figuren in hun tijdskader moet zien. Een tijd waarin de wereld gekoloniseerd werd.”