Current track

Title

Artist

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00

Current show

Crazy Music Live

19:00 21:00


Waarom de jarige Will Tura (80) “de keizer van het Vlaamse lied” is: een leven in hits

Written by on 2 augustus 2020

17 jaar is Arthur Blanckaert als hij Jacques Klüger ontmoet, de grootste Belgische muziekuitgever van die tijd. In 1957 tekent hij zijn eerste platencontract en brengt hij zijn allereerste single uit: “Bye bye love”. Een Nederlandse versie van de hit van The Everly Brothers. Wanneer hij maar enigszins kan, schrijft hij aan eigen nummers, dat is zijn ding. Jacques Klüger stimuleert hem daarin.

Een eigen stijl zoekt hij dan nog, een artiestennaam heeft hij al lang: Will Tura, bedacht door Walter Richard. Op 2 augustus 1958, zijn 18e verjaardag, treedt hij voor het eerst solo op onder die naam, in juni 1959 is er het eerste televisie-optreden. De jaren nadien volgen de singletjes elkaar op, maar dé grote doorbraak, die moet nog komen.

In 1962, op vakantie in Zuid-Frankrijk, zit Tura op een terrasje en denkt hij aan een meisje. Op de achterkant van enkele bierviltjes pent hij een melodietje neer. Terug in België versiert Ke Riema, een bekende tekstschrijfster, die melodie met woorden. “Eenzaam zonder jou” slaat in als een bom. Het wordt de eerste nummer één-hit van Will Tura, de eerste van vele, zijn grote doorbraak. 58 (!) jaar later is het nog altijd hét Turanummer bij uitstek.