Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Onduidelijkheid troef over de bubbel van vijf: moeten journalisten zo’n maatregel uitleggen of het beleid bekritiseren?

Written by on 2 augustus 2020

Er is absoluut nood aan uitleg. Dat blijkt uit de mailboxen van de redactie en van de nieuwsombudsman. Maar het is niet altijd makkelijk. Die coronabubbel bijvoorbeeld. 

Stel dat ik een alleenstaande ben en ik voeg aan mijn “bubbel” twee echtparen toe. Zitten die echtparen dan ook bij elkaar in de bubbel of mogen ze zeggen: “We gaan toch nooit samen naar Tim Pauwels,  wij kiezen elk nog vier totaal verschillende personen in onze bubbel.”

Meer algemeen: mogen verschillende bubbels aan elkaar geschakeld worden of vormen ze elk een eiland? Hebben we altijd één gezamenlijke bubbel of kan je deel uitmaken van verschillende bubbels? 

Burgers contacteren mij omdat ze van de corona-infolijn horen dat de bubbels “schakelen” wel degelijk mag. Stagiair Ruben De Groote belde naar de corona-infolijn en kreeg inderdaad diezelfde uitleg. Maar volgens de woordvoerder van Volksgezondheid zijn de bubbels wel degelijk “eilanden”. Er is maar één gezamenlijke bubbel, iedereen die erbij komt, komt erbij voor iedereen. Niks “schakelen”.

De woordvoerder zei dus iets anders dan de corona-infolijn. De lijst met veel gestelde vragen op info-corona.be geeft overigens geen uitsluitsel. Maar er is me intussen bezworen dat de versie van Volksgezondheid de enig juiste is.  “Schakelen” mag niet. Je kan geen deel uitmaken van verschillende “bubbels” tegelijk.