Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Vanaf morgen verplicht: dit formulier moet u invullen voor u vanop reis terugkeert

Written by on 31 juli 2020

Met het formulier wil de overheid besmettingen bij reizigers beter kunnen controleren, en mensen beschermen die een risico lopen. Bij de eerste golf is het bekend dat skireizigers massaal het virus binnen brachten. 

Als je terugkeert uit een rode zone (die zones met een hoog risico worden aangeduid op de website van Buitenlandse Zaken), moet je verplicht in quarantaine gaan en een test laten afnemen. 

Daarvoor ontvang je een sms die zegt dat je in quarantaine moet en contact moet opnemen met een arts. Die zal je vertellen waar je een test kan laten doen. Je krijgt ook een tweede sms ben een “coupon” waarmee je de test kan laten uitvoeren. Is de test positief -je bent besmet-, dan zal een contactspeurder je bellen om je contacten te noteren. 

Maar ook voor mensen die terugkeren uit een “veilige” zone, kan het formulier belangrijk zijn. Stel bijvoorbeeld dat je met de bus terugkeert, en iemand op de bus test positief op het virus. Dan kan je daarover worden ingelicht. 

Als je terugkeert uit een zone waar het risico op een besmetting groter blijkt dan eerst werd gedacht, kan je daar ook officieel van op de hoogte worden gebracht. “Dan ontvangt u snel alle nodige informatie om uzelf en uw medereizigers te beschermen”, zegt Claes. 

De gegevens worden 28 dagen bewaard. “Ik kan garanderen dat ze alleen worden gebruikt als dat nodig is. Na 28 dagen worden ze vernietigd”, zegt Claes.