Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Roemenië en Polen noteren hoogste aantal coronabesmettingen: virus rukt op in Oost- en Centraal-Europa

Written by on 31 juli 2020

Het virus lijkt na een trage start harder toe te slaan in Oost- en Centraal-Europa. Nochtans hielden die landen in het begin van de epidemie de cijfers veel lager dan in de rijkere landen in West- en Zuid-Europa. Terwijl Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België platlagen door het virus, leken Polen, Roemenië, Hongarije en de andere landen in het oosten van de EU relatief gespaard te blijven. 

Dat is nu met vertraging anders: het virus verspreidde zich eerst in Servië en Montenegro en dan in de rest van de Balkan, maar het probleem is nu uitgebreid tot Polen, Tsjechië, Slovakije en verder oostwaarts dus ook Oekraïne en Wit-Rusland. Dat houdt ook opnieuw risico’s in voor West-Europa: Hongarije met Boedapest en de Roemeense en Bulgaarse kusten aan de Zwarte Zee trekken toeristen aan en nogal wat mensen uit Oost-Europa komen hier binnenkort in het Hageland en in Haspengouw fruit plukken. Telkens gaat het dan om verplaatsingen van veel mensen en dat is de huidige omstandigheden niet zonder risico. 

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zowel Roemenië, Bulgarije, Kroatië en delen van Tsjechië en Polen ingekleurd als “oranje zones”, waarvoor speciale maatregelen zoals quarantaine en testen aanbevolen worden. Vandaag zijn daar overigens de drie Baltische republieken Estland, Litouwen en Letland aan toegevoegd.