Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Mysteries in Oost-Vlaanderen: waar is de verdwenen goudstaaf van de vliegtuigtuigcrash in Zele (1958)?

Written by on 31 juli 2020

De landbouwer die de goudstaaf gevonden heeft, moest het goud afgeven aan de politie. Maar wat zijn nu eigenlijk de rechten van een schattenjager? We vroegen het aan Joke Baeck van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Gent. “Er bestaat een specifieke wettelijke regeling over het vinden van schatten”, legt ze uit. “Als je een schat vindt op jouw eigendom, dan word jij daar eigenaar van. Maar als je een schat vindt op het eigendom van iemand anders, dan moet je de opbrengst delen.”

Maar het is niet zo simpel als het lijkt. Zo zijn er ook wettelijke regels over de definitie van een schat: “Een schat is een zaak die verborgen is, toevallig is ontdekt en waarop niemand zijn eigendomsrecht kan bewijzen”, gaat Joke Baeck verder. “Daar kan natuurlijk altijd discussie over bestaan. Een aantal jaren geleden was er bijvoorbeeld in Gent een man die een voormalig kantoorgebouw van Dexiabank had gekocht. Op een gegeven moment heeft hij daar een kluis met 300.000 euro gevonden. Die man heeft contact opgenomen met de politie en de bank, maar Dexia kon niet bewijzen dat het geld van hen was. De bank kon het geld dus niet claimen. Hoe het precies is afgelopen, weet ik niet. Maar de regels zijn soms complex.”

De boer die de laatste goudstaaf vond op zijn akker, mocht die dus wel degelijk niet bijhouden. “Het is geen schat maar een verloren voorwerp, als iemand een armbandje kwijtraakt in je huis, wil dat ook niet zeggen dat je het mag houden.”