Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Hongkong stelt parlementsverkiezingen uit wegens corona, maar weigert ook democratische kandidaten

Written by on 31 juli 2020

Dat lijkt democratisch, maar de realiteit is toch ietwat anders. Zo wordt slechts de helft van de 70 leden van de LegCo rechtstreeks verkozen. De andere helft wordt aangeduid door “functionele groepen” die bepaalde segmenten van de maatschappij vertegenwoordigen. In de praktijk zijn dat vooral figuren uit de industriële en financiële wereld, naast beroepen. Die functionele groepen worden vaak als “pro-China” omschreven, net zoals regeringsleider Carrie Lam. Dat is niet altijd van harte, maar die groepen hebben economisch belang bij stabiliteit en willen het communistische regime in Peking niet voor het hoofd staten. Dat systeem maakt wel dat de democratische oppositie in Hongkong vrijwel nooit de macht kan overnemen, maar in het beste geval wel wetten kan blokkeren.