Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


ESO-telescoop legt prachtige ‘ruimtevlinder’ vast op beeld

Written by on 31 juli 2020

De zogeheten planetaire nevel steekt helder af tegen de achtergrond van sterren van de Melkweg en bereikt temperaturen tot wel tienduizend graden. Deze hoge temperaturen zijn het gevolg van de intense straling van de moederster van de nevel, die ervoor zorgt dat het waterstofgas in de nevel zich als een roodachtige gloed om het blauw stralende zuurstofgas vertoont.

In tegenstelling met wat hun naam doet vermoeden, hebben planetaire nevels overigens niets te maken met planeten. De eerste astronomen die deze vaak ronde objecten waarnamen, stelden vast dat ze qua vorm overeenkomsten met planeten vertoonden, maar verder dan dat gaat het verband niet.

Planetaire nevels ontstaan wanneer oude sterren met maximaal zes keer de massa van onze zon het einde van hun leven bereiken, instorten en schillen van gas – rijk aan zware elementen – uitstoten.

De intense ultraviolette straling van de achtergebleven kern van de ingestorte ster brengt deze gasschillen aan het gloeien, totdat het gas zich na duizenden jaren zozeer doorheen de ruimte verspreid heeft dat de gloed niet meer waarneembaar is. Hierdoor zijn planetaire nevels naar astronomische maatstaven relatief kortstondige verschijnselen.