Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


De “vader van het moderne Taiwan” en ex-president Lee Teng-hui is overleden

Written by on 31 juli 2020

De relaties tussen de “Taiwanese Chinezen” en de inwijkelingen van het vasteland waren altijd erg gespannen. Door Taiwan te democratiseren, gaf Lee de facto de macht in handen van de Taiwanese meerderheid. Die heeft weinig voeling met het Chinese vasteland en de huidige regeringspartij (Democratische Volkspartij van presidente Tsai Ing-wen) streeft naar “soevereiniteit” van Taiwan (lees onafhankelijkheid) en beschouwt zich niet langer als de “Republiek China”. Tevens knoopte Lee economische banden aan met het communistische China en investeerde Taiwan fors op het vasteland. 

In de realiteit is Taiwan inderdaad een economisch en technologisch succesvolle staat, al wordt dat internationaal niet algemeen erkend. Ook BelgiĆ« heeft een “vertegenwoordiging” (ambassade, maar u mag dat zo niet noemen) in Taipei. Communistisch China eist Taiwan op als een “opstandige provincie”, maar dat laatste land geniet nog altijd van Amerikaanse bescherming, ook al erkent de VS de Volksrepubliek. Taiwan presenteert zich als een “baken van democratie” in het Verre Oosten en daarom trekt nu veel mensen uit Hongkong aan die de groeiende Chinese invloed daar beu zijn.