Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Waar komt dat nieuwe Amerikaanse hoofdkwartier in ons land (als het er al komt)?

Written by on 30 juli 2020

Volgens Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) is hij vorige week gebeld door zijn Amerikaanse collega. Hij kreeg te horen dat er “gecommuniceerd zou worden”. Er is volgens Goffin wel “geen sprake van een vraag geweest, en dus ook niet van een toezegging, laat staan een overeenkomst”.  Dat er meer dan 1.000 buitenlandse militairen zouden worden gestationeerd zal op zijn minst een akkoord vergen van onze  verschillende regering(en). 

Met de aankondiging van de verhuis van het Amerikaanse hoofdkwartier uit Stuttgart naar ons land plukt president Trump vooral binnenlands politiek laaghangend fruit. Het gaat om een vrij rationale beslissing met groot symbolisch gehalte, die bovendien geen economische tegenreactie kan uitlokken. De Duitse auto-industrie zware sancties opleggen zou wellicht effectiever zijn, maar dreigt de handelsoorlog tussen de VS en Europa alleen maar te doen oplopen.

“Een beslissing als deze ligt zeker goed bij zijn Republikeinse achterban”, zegt een hoge Belgische diplomaat, “maar het is afwachten of de Amerikaanse militairen wel zullen verhuizen naar ons land”.