Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Nooit eerder werden zoveel milieuactivisten vermoord: wereldwijd meer dan 200 in 2019  

Written by on 29 juli 2020

Sinds het klimaatakkoord van Parijs eind 2015 werd afgesloten, zijn elke week gemiddeld vier activisten omgebracht, zegt Global Witness. “Vele anderen worden het zwijgen opgelegd met gewelddadige aanvallen, arrestaties, doodsbedreigingen, seksueel geweld of rechtszaken”, klinkt het. Inheemse gemeenschappen in de bossen van Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika hebben decennialang gebieden vernield en vernietigd, soms met de zegen van corrupte lokale of nationale overheden, aldus Global Witness.

Van de 141 moorden vorig jaar die verband hielden met een specifieke economische sector, ging het in meer dan een derde van de gevallen om actievoerders die protesteerden tegen legale en illegale mijnbouw. 34 moorden houden verband met landbouw in Azië, vooral in de Filipijnen.