Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Mondmasker confronteert ons met slechte adem: tips voor een goede mondhygiëne

Written by on 29 juli 2020

“We krijgen de laatste maand vaak de vraag ‘Nu ik vaak een mondmasker draag, ruik ik mijn eigen adem. Wat kan ik hieraan doen?’ We merken ook dat mensen hun tanden nu beter poetsen omdat ze die ademgeur hebben.” Aan het woord is Isabelle Mertens, voorzitter van de Beroepsvereniging voor mondhygiënisten.

“Halitose, slechte ademgeur, wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die zwavelzuur produceren of tandvleesontsteking. Mensen denken vaak verkeerdelijk dat slechte adem uit de maag voorkomt, terwijl de oorzaak meestal in de mond te vinden is”, legt Mertens uit. 

Zij geeft meteen enkele tips voor een betere mondhygiëne:

  • De gouden regel blijft: twee keer per dag minimum twee minuten je tanden poetsen tot tégen je tandvlees.
  • Poets ook tussen de tanden, met flosdraad bijvoorbeeld.
  • Tongschrapen: dan ga je met je tandenborstel of een tongschraper van achter op de tong naar voor schrapen. Je zal merken dat er een wit beslag afkomt. Daar zitten vaak die zwavelproducerende bacteriën.
  • Een extra mondspoeling kan ook een frissere adem geven, maar dat zal de oorzaken van halitose niet oplossen.
  • Voldoende water drinken