Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Liveblog – gemiddeld 328 nieuwe besmettingen per dag, vanaf vandaag gaan strengere maatregelen in 

Written by on 29 juli 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De dagelijkse cijfers

De coronacijfers blijven stijgen. Tussen 19 en 25 juli is het aantal besmettingen gestegen tot gemiddeld 328 per dag. In de vorige periode van 7 dagen waren er nog gemiddeld 193 besmettingen. Dat komt neer op een stijging met 70 procent. Veruit de meeste nieuwe gevallen komen uit de provincie Antwerpen.

Het aantal gevallen per 100.000 inwoners blijft dus ook stijgen. In de periode van twee weken tot en met 25 juli gaat het om 32 gevallen op 100.000 inwoners. Gisteren lag dat cijfer nog op 30. De teller van het totale aantal besmettingen staat nu op 66.662.

Welke maatregelen gaan vanaf vandaag in?

Vandaag gaan een aantal strenge maatregelen in die de Nationale Veiligheidsraad afgelopen maandag afkondigde om de tweede coronagolf af te remmen. Onze sociale contacten worden fors ingeperkt, “funshoppen” met vrienden of familie is niet meer mogelijk en het aantal mensen dat een evenement mag bijwonen wordt verlaagd.

We geven een overzicht:

Helft van bewoners van sloppenwijken Mumbai liep virus op

In de sloppenwijken van de Indiase miljoenenstad Mumbai heeft meer dan de helft van de bewoners het coronavirus opgelopen. Dat blijkt uit een studie die door de stad besteld werd en gisteren gepubliceerd werd. Het onderzoek werpt een ander licht op de officiële besmettingscijfers die India tot nu communiceerde.

Wereldwijd is India, na de Verenigde Staten en Brazilië, sowieso al het derde zwaarst getroffen land, met bijna 1,5 miljoen coronabesmettingen. Maar volgens experts gaat het, door een gebrek aan tests, om een forse onderschatting.

Vorige week bleek uit een gelijkaardig onderzoek in hoofdstad New Delhi, met eveneens 20 miljoen inwoners, dat een kwart van de bevolking daar het virus opgelopen heeft.

Bijna 1.600 doden op 24 uur in Verenigde Staten: hoogste sinds midden mei

In de Verenigde Staten heeft het coronavirus op 24 uur tijd nog eens ruim 1.600 mensenlevens geëist. Het is 2,5 maanden geleden dat er in de States op één dag tijd zoveel doden vielen, blijkt woensdagochtend uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. Er werden ook meer dan 60.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, na een lichte daling de twee voorgaande dagen.

In totaal zijn in de Verenigde Staten nu al meer dan 4,3 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus, en maakte het virus 149.000 doden.

Sinds eind juni kent het land een nieuwe toename van het aantal besmettingen en doden, vooral in het westen en zuiden. De situatie in Florida blijft zorgen baren. Dinsdag werden er 186 overlijdens opgetekend, wat het totaal op meer dan 6.000 brengt. Na Californië zijn in Florida het grootste aantal besmettingen (44.000) geteld – meer dus dan in New York, de eerste haard van het virus in de VS.

De coronasituatie in Brussel, hoe zit dat nu?

“Brussel vaart een beetje blind”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) over het aantal besmettingen in de hoofdstad. Was het een bliksemafleider, nadat in Antwerpen de lockdown light werd aangekondigd of zit er een serieuze grond van waarheid in deze vingerwijzing? “Terzake” ging kijken hoe er in Brussel getest wordt en vergeleek ook de cijfers met die van Antwerpen. 

Lees hier meer: 

Herlees hier het belangrijkste nieuws van gisteren