Current track

Title

Artist

Current show

Partyland

17:00 19:00

Current show

Partyland

17:00 19:00


De avondklok in Antwerpen is de eerste in België sinds de Tweede Wereldoorlog

Written by on 29 juli 2020

Vanaf de bezetting beperkte het Duitse leger de vrijheden. Al snel werd een sluitingsuur ingevoerd voor openbare drankgelegenheden. Het breidde uit tot een compleet uitgaansverbod. In april 1941 werd door burgemeester Leo Delwaide een volledig verbod afgekondigd om zich in de Antwerpse straten te begeven. Om middernacht moesten alle “openbare lokalen” dicht.

Net als nu kregen de bezoekers een half uur de tijd om naar huis te gaan. Om 0.30 uur ging de avondklok onverbiddelijk in en die liep tot 6 uur in de ochtend. De avondklok werd door de Duitse bezetter gecontroleerd. Voor nachtwerkers werd een uitzondering toegestaan als ze in bezit waren van een door de Duitse Feldkommandatur afgestempelde “Nacht-Ausweis”.

“Dit soort langdurige avondklok als permanent gegeven voor een periode is geleden van de Tweede Wereldoorlog”, zegt historicus Herman Van Goethem in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Van 0.30 uur tot 6 uur ’s ochtends was het de meest voorkomende regeling. De Joden kregen een veel zwaardere avondklok opgelegd, van 19 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends.”