Current track

Title

Artist

Current show

Partyland

17:00 19:00

Current show

Partyland

17:00 19:00


Bloedige plekken: waarom het dorpje Minderhout al het Waterloo van Napoleon was

Written by on 29 juli 2020

Enkele in het defensief gedrukte Franse bataljons kozen het centrum van Minderhout uit om een verdedigingslinie op te trekken. Over een front van 1 kilometer die begon bij de Sint-Clemenskerk wilden ze het hoger gelegen dorp verdedigen. De Fransen waren numeriek in de minderheid en stonden tegenover een infanterie van naar schatting 2500 man. Barricades werden opgericht, artillerie opgesteld en Franse tirailleurs formeerden zich achter de kerkhofmuur. 

De krachtmeting kreeg haar beslag in lijf-aan-lijfgevechten in en om het kerkhof, zelfs tot in de kerk. Op de plaats waar generaties Minderhoutenaren de eeuwige rust kregen, werd nu gevochten tussen soldaten met bajonetten, officieren met handwapens en cavaleristen met sabels. Uiteindelijk moesten de Fransen wijken en gingen de duels verder buiten het dorp. De meestal gevluchtte dorpelingen konden enkel nog de schade opmeten aan de veelal vernielde en uitgebrande huizen.